1BigFamily
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Mananca-sanatos

2 participanți

In jos

Mananca-sanatos Empty Mananca-sanatos

Mesaj  Admin Lun Noi 07, 2011 7:02 am

Mananca-sanatos 50880110Mananca-sanatos 57014871
Nu suntem doar mai putin predispusi la exagerari alimentare cand e cald afara, dar soarele ne da in plus energia pe care o cautam si o obtinem iarna prin consumul de alimente grase sau bogate in carbohidrati, sustin nutritionistii.

Lumina solara este si cea mai importanta sursa de vitamina D, a carei lipsa in anotimpul rece poate duce la dezechilibre si depresii sezoniere, „tratate“ de obicei cu ciocolata, prajituri si fast food, alimente care elibereaza glucoza rapid in sange si duce la producerea endorfinelor, cunoscute si ca hormoni ai fericirii.

Vara nu te gandesti la ciocolata calda, budinci si ceai cu biscuiti! Meniurile de vara sunt salatele, legumele si fructele, toate pline de vitamine si antioxidanti benefici sanatatii - de ce sa nu ne bucuram de ele? Noi iti dam cateva idei de combinatii gustoase si sanatoase, preparate la minut.

Inlocuiri inteligente
Laurence Beeken („Weight Loss Resources“) ne da cateva sugestii de schimbari sanatoase in meniu.
Mananca-sanatos 414f483cMananca-sanatos 06f830f1Mananca-sanatos B8742406 respect Mananca-sanatos Mijloc10Mananca-sanatos Jos10
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 134
Puncte : 9719
Reputatie : 0
Data de inscriere : 30/10/2011

https://1bigfamily.all-up.com

Sus In jos

Mananca-sanatos Empty Cum-gatim-de-sarbatori

Mesaj  Admin Lun Noi 07, 2011 7:39 am

Mananca-sanatos Dreams10Pentru ca a sosit sezonul bucatelor alese, redactia noastra v-a pregatit o serie de retete culinare cu totul si cu totul speciale. Urmariti sectiunea Gastronomie, unde vor aparea, in timp util, aceste retete. Incepem cu aperitive, continuam cu feluri de baza si, desigur, incheiem cu deserturi. Ca de obicei, imaginile va vor inspira in modul de prezentare.

gatit, bucatarie
Bucataria este, in acelasi timp, un santier, un laborator si, pentru unele dintre noi, o arena.

Un santier, pentru ca, in orice proiect culinar, pornim de la un plan, de la inventarul materialelor si uneltelor necesare, apoi inaintam etapa cu etapa si ne apropiem pas cu pas de rezultatul final.

Un laborator, pentru ca aici preparam, combinam, inventam, experimentam.

Si o arena, atunci cand vointa trebuie sa fie mai tare decat priceperea. Daca pregatim pentru prima data ceva ce ne-a ispitit si ne-a intimidat in egala masura, cat de placuta va fi victoria!

Pentru cine gatim?

Daca gatim pentru familie, pentru prietenii apropiati, regulile sunt mai putine si mai lejere. Gatim ceea ce stim ca le place si nu le face rau. Nu conteaza atat de mult daca, la aceeasi masa, vom servi feluri din culturi diferite. Poti, de exemplu, sa ai sarmalute in foi de varza pentru unchiul si in foi de vita pentru matusa, alaturi de cotlete de miel in stil chinezesc pentru sotul tau si pui cu legume in stil indian pentru tine. Iar daca cineva nu vrea sa respecte regula si va dori sa bea vin rosu dupa peste, iar nu este nicio problema.

Cand, insa, avem invitati cu care nu suntem in relatii foarte vechi si stranse – cu alte cuvinte, cand devine important sa facem o prima impresie buna – lucrurile incep sa se complice, dar fara a pierde din farmec. Aici incepe munca de documentare.

In primul rand, trebuie sa fim bine documentati asupra obiceiurilor culinare ale invitatilor. Sunt aspecte pe care le putem cunoaste, altele pe care trebuie, doar, sa ni le imaginam si sa ne asiguram, prin diversitatea felurilor pregatite, ca fiecare va putea manca ceva care sa-i convina.

■ Daca printre invitati se afla persoane de religie islamica, elegant ar fi ca pe masa sa nu apara nimic gatit cu carne de porc, nici macar pentru ceilalti invitati.

■ Aceeasi regula este valabila si pentru cazul in care unii dintre invitati sunt de religie iudaica, situatie in care vom mai avea o regula de respectat: sa nu amestecam carnea cu produse lactate – smantana, sosuri cu iaurt – in acelasi fel de mancare. In vechime, aceste alimente nu se asociau la aceeasi masa, ba chiar, familiile instarite, aveau bucatarii si, desigur, vase diferite in care pastrau si pregateau carnea si lactatele.

Restrictiile impuse de starea de sanatate a unui invitat se pot referi la consumul de zahar, de grasimi, de sare, de alcool. In consecinta:

■ Mancarea nu va fi foarte sarata, urmand ca fiecare sa-si adauge sare, piper si ce mai doreste; aceasta presupune ca aceste ingrediente sa se afle pe masa, tot timpul, pana la desert.

■ Evita prajelile! Oricum acestea trebuie evitate. Cea mai gustoasa si sanatoasa mancare se obtine pe gratar sau in cuptor.

■ Trebuie sa te asiguri ca ai si o varianta de desert fara zahar: fructe sau dulciuri preparate cu inlocuitor de zahar.

■ Neaparat trebuie sa ai doua-trei bauturi nealcoolice, intre care, obligatoriu apa si suc neacidulat.

■ Pe cat posibil, gandeste asa incat ingredientele sa poata fi combinate de fiecare persoana asa cum ii place. Nu-i asa ca este geniala ideea unui salad bar? Mai putina munca, aspect mai frumos si mai atragator...

■ Aspectul! Sigur ca da, la o masa festiva este extrem de important aspectul. Oricat de buna ar fi mancarea, nu neglija felul in care o prezinti. Conteaza pentru impresia generala dar si pentru apetit. Inspira-te din imaginile care abunda acum in toate mediile de informare.

■ Nu experimenta! Adica, sigur, experimenteaza, dar din timp. Daca vrei sa gatesti pentru prima data un fel mai complicat, incearca-l cu cateva zile inainte, cu cantitatile reduse – atentie! – proportional, ca pentru 2 portii: in caz ca-ti reuseste din prima, sa nu trebuiasca sa mananci singura. Dar nu experimenta direct pe masa de sarbatoare!

■ Atentie la culise! Adica la bucatarie. Rezerva-ti timp, cere ajutor si curata bucataria inainte de sosirea invitatilor. Sigur se va oferi cineva sa te ajute cu dusul si adusul si tot ce poate fi mai penibil si inefcace este formula: „Scuzati deranjul...”.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 134
Puncte : 9719
Reputatie : 0
Data de inscriere : 30/10/2011

https://1bigfamily.all-up.com

Sus In jos

Mananca-sanatos Empty Dulceturi si gemuri pentru camara ta

Mesaj  Admin Lun Noi 07, 2011 7:47 am

Prepararea dulceturilor

Mananca-sanatos Shutte10
Pentru aceasta se folosesc fructe nu foarte coapte, proaspete, nelovite, care se vor prepara cu zahar. Se foloseste zahar in cantitate egala cu cantitatea de fructe.

Preparare: unge o cratita de 4 l cu sucul de la 1/2 de lamaie si pune 1 kg de fructe curatate si 1 kg de zahar, in straturi alternative.

Daca pregatesti fructe zemoase, lasa-le in cratita, cu zahar, sa-si lase zeama, inainte de a le fierbe. Fructele care nu lasa zeama au nevoie pentru a fierbe de un sirop preparat in prealabil. Acesta se face din zaharul pregatit pentru dulceata si apa (la 1 kg de zahar e nevoie de 0,5 l apa).Mananca-sanatos Intro10

Se pune la fiert, la flacara medie, si se supravegheaza permanent, ca sa nu dea in foc. Cand siropul este legat, iar fructele au cazut la fundul cratitei, dulceata este gata. Se adauga un pliculet de vanilie, se mai da o data in clocot si se da deo­parte. Se aduna spuma cu lingura si se lasa sa se raceasca. Ca sa nu se adune cristale de zahar la suprafata, se acopera cratita cu un stergar umed, racit.

Dulceata se pune, dupa ce aproape s-a racit, in borcane uscate, care se inchid ermetic si se pun in debara. Nu se pastreaza la frigider, pentru ca la rece se zahariseste.

dulceataPregatirea gemurilor

Acestea se fac in general din prune, caise sau piersici, dar se pot face si din alte fructe, precum fructele de padure.

Pentru prepararea gemurilor, se procedeaza astfel: fructele se curata si se spala, apoi se taie cuburi. In vasul pentru gem se pun straturi alternative de fructe si zahar, se dau deoparte un timp sa-si lase zeama. Vasul se pune la fiert la foc mic, pe o plita, amestecand mereu, pana scade zeama. n Gemul e gata atunci cand, daca scoti pe o farfurie si tai cu lingurita, cele doua parti nu se mai unesc intre ele.

Cantitati de zahar folosite pentru gem: 300 g pentru 1 kg de fructe, sau 500 g daca fructele sunt mai zemoase.

Inainte de a se umple cu gem, borcanele se incalzesc la cuptor, apoi se pun pe o tava metalica. Umplerea se face mai intai cu cate o cantitate mica de gem in fiecare borcan, pentru ca sticla acestora sa nu se sparga. Se lasa apoi sa se raceasca lent, invelite in paturi sau prosoape.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 134
Puncte : 9719
Reputatie : 0
Data de inscriere : 30/10/2011

https://1bigfamily.all-up.com

Sus In jos

Mananca-sanatos Empty Budinca cu struguri si lamaie

Mesaj  Admin Lun Noi 07, 2011 7:53 am

Mananca-sanatos R_334410


Ingrediente:
- 2 cani si jumatate apa fiarta
- 400 g praf de budinca de lamaie
- 1 cana boabe mari de struguri albi si rosii
- 300 ml lapte condensat
- 1 plic de gelatina

Ce trebuie sa cumpar?
Preparare:

- Praful de budinca se pune in apa fiarta, se omogenizeaza bine , se lasa 5 min pe foc , apoi se da vasul deoparte, la rece, in frigider, intr-o forma rotunda de budinca.

- Se scoate budinca, se rastoarna, se tapeteaza cu jumatati de boabe de struguri care se apasa usor sa intre in budinca.

- Se dizolva gelatina, se amesteca cu laptele condensat si se toarna peste budinca; se da la rece imediat, sa se intareasca.

Tips:
Se pot combina strugurii si cu afine, pentru un gust mai acrisor.

Surprised 3
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 134
Puncte : 9719
Reputatie : 0
Data de inscriere : 30/10/2011

https://1bigfamily.all-up.com

Sus In jos

Mananca-sanatos Empty Re: Mananca-sanatos

Mesaj  simi Vin Noi 11, 2011 11:41 pm

Iata cele sapte sfaturi simple pentru o alimentatie sanatoasa:

1. Renunta la salata cu capatana in favoarea salatei simple. Salata normala are mai multe vitamine si minerale cum ar fi: vitaminele A si C, B1, B2, calciu si potasiu. De asemenea, are mai multe fibre.

2. Consuma orez brun si nu orez alb. In mod natural, orezul brun are mai multe fibre si riboflavina (vitamina B2) si mai putin zahar decat orezul alb. Este digerat mai incet si este mult mai satios.

3. Renunta la painea alba in favoarea celei integrale. Painea integrala si painea cu seminte au mai multe fibre, fier si potasiu. Felie cu felie, ele sunt mult mai satioase si satisfacatoare decat painea alba.

4. Bea cat mai multe ceaiuri: negru, verde si de plante, in locul apei minerale. Aceste ceaiuri contin antioxidanti si substante care iti imbunatatesc starea de sanatate. Spre deosebire de apa carbogazoasa, in cazul ceaiurilor poti controla continutul de zahar.

5. Alege cereale integrale si cereale de tarate in locul celor cu un continut ridicat de zahar. Cerealele cu tarate naturale au mai multe proteine, fibre, calciu, fier, vitamina A, vitamina B1, B2 si B3, decat cerealele semipreparate. Pe de alta parte, au mai putin zahar, se digera mai incet si sunt mult mai satioase. Astfel ca vei dispune de mai multa energie pe parcursul zilei si nu-ti va mai fi foame atat de repede.

6. Alege laptele de soia in locul celui de vaca. Laptele de soia nu contine colesterol sau hormoni si are un continut foarte scazut de grasimi saturate. De asemenea, contine substante benefice sanatatii si ajuta la absorbtia calciului, vitaminei D si B6 si chiar a unor antioxidanti cum ar fi: vitamina A, C si E.

7. Pentru desert, alege serbeturile naturale de fructe in locul inghetatei. Fructele confiate nu contin grasimi si colesterol si au mai multe fibre. De asemenea, sunt pline de antioxidanti (vitamina A si C) si contin substante benefice starii de sanatate.
simi
simi

Capra
Mesaje : 46
Puncte : 9598
Reputatie : 3
Data de inscriere : 31/10/2011
Varsta : 45

Sus In jos

Mananca-sanatos Empty Re: Mananca-sanatos

Mesaj  simi Vin Noi 11, 2011 11:42 pm

Pofta buna !!!!!!!!!! kiss
simi
simi

Capra
Mesaje : 46
Puncte : 9598
Reputatie : 3
Data de inscriere : 31/10/2011
Varsta : 45

Sus In jos

Mananca-sanatos Empty Re: Mananca-sanatos

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum